چگونه در انتخاب رشته موفق باشیم؟
از جمله سوالاتی که برای همه داوطلبان بعد از شرکت در کنکور به وجود می آید این است که چگونه انتخاب رشته کنیم؟ انتخاب رشته یکی از تصمیمات مهم در زندگی هر فرد است؛ که آینده شغلی و اجتماعی وی را تحت تاثیر قرار می دهد. براین منظور لازم است که معیار های درست و روشن در نظر گرفته شود. لازم به ذکر است این معیار ها از شخصی به شخص دیگر متفاوت هستند. ولی اکثریت ملاک های که داوطلبان برای انتخاب رشته در نظر دارند عبارتند از: مواردی از جمله بازار کار، درآمد بالا، پرستیژ اجتماعی بالا و غیره. به طور کلی هم این معیارها مهم هستند و در فرآیند انتخاب رشته باید در نظر گرفته شوند.
انتخاب رشته آخرین قدم هر دانش اموز قبل از به دانشگاه است و به صورتی که دانش آموزان با انتخاب رشته درست، ثمره تلاش سال های خود را خواهند دید. اما انتخاب رشته فرایندی بسیار پیچیده تر و مهم تر از موارد فوق است، پس چه باید کرد؟ در ادامه قصد داریم تقریبا به تمامی معیارها و ملاک هایی که لازمه یک انتخاب رشته درست و اصولی است اشاره کنیم.
6 تکنیک سرنوشت ساز!
در ادامه قصد داریم شما را با موضوعاتی که در انتخاب رشته مهم هستند آشنا کنیم.
1- شناسایی شغل مورد علاقه!
برای شناختن شغل مورد علاقه خود بهتر است در محیط های کاری مرتبط با رشته دبیرستانی تان قرار بگیرید. سعی کنید تمام جوانب را بررسی کنید. هم چنین با افراد فعال در آن شغل ها صحبتی داشته باشید و راجع به تجربه های شخصی شان سوال کنید. در راه پیدا کردن شغل مورد نظرتان می توانید این سوال را از خود بپرسید که آیا شما حاضرید به خاطر کارتان از نیاز های فیزیولوژیک بدنتان مثل خواب، گرسنگی و… بگزرید؟ پاسخ سوال علاقه من در چیست دقیقا همان چیزی است که اکنون به ذهنتان آمده!
2-بررسی جایگاه مورد نظرتان در آینده!
ابتدا از خود بپرسید که می خواهید ده سال دیگر کجا و در چه جایگاهی قرار داشته باشید؟ دوست دارید که کجا زندگی کنید و محل کارتان چه ویژگی هایی داشته باشد؟ پاسخ به این سوال ها به شما کمک می کند تا دورنمای خود را بیابید و طبق آن انتخاب رشته کنید.
3-استعدادتان را بشناسید!
استعداد به معنی هنر انجام کار مختلف به بهترین شکل ممکن است. به این ترتیب که افراد در انجام بعضی از امور بهتر از دیگری عمل می کنند؛ یا در مقایسه ای دیگر، مهارت و یا طرز انجام برخی از کارها است که شخص بهتر از دیگر کارهای خود می تواند آن را به پایان برساند. به هر حال استعداد خود را بیابید و حتما زمان انتخاب رشته، توجهی هم به آن داشته باشید.
4- چشم انداز رشته مورد نظرتان را بررسی کنید!
همانطور که لازم است توجه کنید که می خواهید خودتان ده سال دیگر در چه جایگاهی باشید، باید ببینید شغلی که امروز انتخاب میکنید هم ده سال دیگر در چه جایگاهی است.
در جهان امروز هیچ چیز ثابت نیست اما می شود با کمی بررسی متوجه شد که شغل هایی که در آینده روی بورس هستند کدام مشاغل هستند.
5- عدم تاثیر پزیری از دیگران!
از این موضوع که مشورت با دیگران بسیار مهم و در اغلب اوقات کمک کننده است نمیتوان چشم پوشی کرد؛ ولی دقت داشته باشید که در انتها شما، علاقه تان و استعداد هایتان باید فاکتور اصلی در انتخاب رشته باشند.
چون اگر تماما بر اساس عوامل و محرک های بیرونی دست به انتخاب رشته بزنید، بعد از ازبین رفتن آن عوامل محرک و انگیزه بیرونی تمام ذوق شما هم فروکش می کند و دیگر علاقه به ادامه تحصیل در آن رشته نخواهید داشت.
6-اولویت بندی کنید!
سعی داشته باشید در فرآیند انتخاب رشته یک حد واسط از همه موارد را رعایت کنید. دقت کنید برای داشتن بهترین پاسخ برای سوال چگونه انتخاب رشته کنیم؟ لازم است به این مورد بسیار توجه داشته باشید. اما اگر مجبور به انتخاب رشته با رعایت حداقل و حداکثر های برخی موارد شدید، مطمئن باشید که از اولویت خود چشم پوشی نخواهید کرد.
شما در سمت تنها شخص مسئول و موثر در آینده خود میبایست به این نکته توجه کنید که چه معیارهایی اولویت شخصیت خودتان می باشد. در ادامه برای ملموس تر شدن قضیه مثالی آورده ایم.
فکر کنید دو برادر ارزش های شغلی متفاوتی دارند.
یکی از آن دو ارزش مادی برایش در اولویت است و دیگری خدمت به هم نوع. این دو باید در انتخاب شغل دقت کنند؛ زیرا که اگر شخصی که برایش خدمت به هم نوع در اولویت است، کاسبی را انتخاب کند، در آینده احتمالا ورشکسته خواهد شد و اگر فردی که پول برایش اولویت دارد پزشک شود، ممکن است بیماران را تنها منبعی برای کسب درآمد ببیند.
در انتها باید به این نکته توجه کنید که انتخاب رشته بسیار سرنوشت ساز است. باید گفت که هیچ رشته ای به خودی خود خوب یا بد نیست. اگر علاقه و پشت کار فراوان داشته باشید می توانید در همه رشته ها موفق شوید و برای موفقیت لازم نیست که لزوما مهندس یا پزشک باشید. درنتیجه بهتر است که رشته خود را بر اساس شخصیتتان ، توانایی هایتان و علایق خود
انتخاب کنید.
اگر دقیق نمیدانید که چه رشتهای برای شما مناسب است؛ مشاوران ما با انجام تستهای مختلف روانشناسی، شناخت تیپ شخصیتی و هوش هیجانی شما میتوانند به شما رشته مناسبتان را پیشنهاد دهند.
دیدگاه خود را درج کنید