اضطراب چیست؟
به یک حالت هیجانی شدید که اصولا با احساسات بدی از جمله ترس، دلهره و نگرانی همراه می شود، اضطراب می گویند. این اختلال یکی از رایج ترین اختلالات روانی در جهان است و افراد در سنین مختلف ممکن است به آن دچار شوند.
استرس چیست؟
درواقع استرس را می توان واکنش طبیعی بدن هر فرد نسبت به شرایط مختلف بیرونی و درونی دانست. عوامل ذکر شده در شرایط مختلف میتوانند تعادل بدن را بهم بزنند. استرس عمدتا کوتاه و زود گذر است اما گاهی هم پیش می آید که مزمن باشد و دراین مواقع به سلامت فرد آسیب میزند.
اضطراب در واقع در افراد دارای استرس برای مقابله با موقعیت استرس زا ایجاد می شود. گاها ممکن است درافرادی که استرس ندارند هم اضطراب به وجود بیاید، در ادامه چند تا از علائم استرس و اضطراب را نام خواهیم برد:
بالا رفتن ضربان قلب، ناتوانی در تمرکز، بلا رفتن میزان تنفس در دقیقه، گرفتگی عضلانی، ترس و نگرانی، بی خوابی، بی قراری و …
اخلالات اضطرابی در انواع مختلفی در افراد دیده می شود که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
اتلال استرس بعد از سانحه، وسواس فکری، اختلالات پنیک، وسواس جبری و ….
راه های مقابله با استرس و اضطراب در واقع بین اشخاص مختلف، متفاوت است. ممکن است یک لیوان آب بتواند یک نفر را از حمله اضطرابی نجات دهد در صورتی که حال شخص دیگر را بدو بدتر کند. اما با این حال یک سری روش کلی وجود دارد که می خواهیم آن ها را با هم بررسی کنیم.
1-پذیرش:
در زندگی ما مسئول همه اتفاقاتی که می افتد نیستیم، و لزوما هم نمی توانیم همه چیز را تحت کنترل خود مدیریت کنیم. گاهی نمره بدی که در امتحان می گیریم به خاطر عدم تلاش ما نیست، به دلیل غیر استاندارد بودن سوالات است. این یک مثال ساده از این موضوع بود. قطعا تلاش و کوشش مهم ترین عناصر زندگی هستند اما در کنار تلاش برای زندگی بهتر باید این را بپذیریم که همهی اتفاقات دنیای تقصیر ما نیست. پذیرش یکی از اصول مهم در ایجاد آرامش در زندگی است زیرا جلوی شمارا برای تقلای بیهوده کردن در زندگی می گیرد.
2- ورزش:
سلامتی جسمی ما قطعا می تواند سلامت روحی مان را تحت تاثیر قرار دهد. همه می دانیم ورزش کردن یکی از موثر ترین راه ها برای کمک به سلات جسمی می باشد، باید خاطر نشان کرد که ورزش نه تنها روی سلامت جسمی ما تاثیر دارد بلکه سلامت روحی ما را هم تحت الشعاع قرار می دهد. به این شکل که می تواند سطح دوپامین و سروتونین خون ما را بالا ببرد و با این کار موجب سرحال وخندان شدن ما می شود.
3-پرهیز از اهمال کاری:
کمارگرایی یکی از عمده دلایلی است که موجب اهمال کاری می شود. اهمال کاری هم موجب بالا رفتن استرس و اضطراب می شود. به این دلیل که شما به خود می آیید و می بینید هنوز هیچ کاری نکردید، با اینکه در ذهنتان باید تا فلان بازه زمانی به تمام کارهایتان می رسیدید. اهمال کاری شما را از هم سن و سالانتان عق می اندازد و همین قضیه می تواند اضطراب شما را تشدید کند.
4-نگرانیتان را بنویسید:
نگرانی شما تبدیل به دغدغه ذهنی شما می شود و دغدغه ذهنی شما هم میتواند موجب اضطراب شما شود. اما جالب است بدانید که نوشتن می تواند بار روانی قضیه را بسیار کم کند. بدین شکل که با روی کاغذ آوردن نگرانی هایتان آن ها دیگر به ذهن شما فشار نخواهند آورد و حتی میتوانید راه حل هایی هم برای آن ها بیابید. حل کردن دغدغه ای که روی کاغذ نوشته شده است بسیار ساده تر است، زیرا تمام جوانب آن را می توان بررسی و راه حل های لازم را یادداشت کرد.
5- درمانگر مناسب خود را داشته باشید:
یک درمانگر ممکن است شخصی حرفه ای و با توانمندی های بسیار بالا باشد، اما شما نتوانید با وی ارتباط برقرار کنید، در نتیجه مهمترین چیز این است که شخص مورد نظر خود را بیابید که با اومثل یک دوست رفتار کنید. اعتماد خود را نسبت به او حفظ کنید و مطمئن باشید میخواهد به شما کمک کند.
6:با خانواده خود درارتباط باشید:
خانواده شما مهمترین افراد زندگی شما هستند، آن ها برای شما بهترین ها را می خواهند و هر لحظه حاضر بهکمک کردن به شما هستند. در فرآیند رفع اضطراب خانواده و حضور در جمع های شلوغ خانوادگی بسیار از تنهایی بهتر است. آن ها می توانند به شما کمک کنند دغدغه های ذهنیتان را از یاد ببرید و با آرامش به کارهایتان برسید.
7: برنامه ریزی را فراموش نکنید:
برنامه ریزی ار بهترین اصول رفع اهمالکاری و کمالگرایی است.وقتی با برنامه از خواب بیدار میشوید و به ادامه کار هایتان در روز می رسید، دیگر نگران و مضطرب نیستید که چطور چالش های زندگیتان را مدیریت کنید.در واقع برنامه ریزی که شما دارید به همه چیز در زنگی شما از انجام مسئولیت های روزانه گرفته تا استراحت و تفریح یک نظم خاصی می گیرند.
8-خواب کافی و تغذیه مناسب داشته باشید:
کمبود خواب می توانید روی عدم تمرکز، استرس واضطراب شما نقش داشته باشد. هم چنین شما را بی حوصله کرده و موجب ایجاد حس بد در ارتباطات شما می شود. تغذیه مناسب هم یکی از ارکان مهم سلامتی است، همانطور که قبلا هم اشاره کردیم نداشتن سلامت فیزیکی میتواند به سلامت منتالی شما نیز آسیب وارد کند. در نتیجه در روند برنامه ریزی روزانه خود بسیار نسبت به ساعت خوابتان حساس باشید.
9-گوش دادن به موسیقی های آرام بخش:
موسیقی با تاثیر روی ذهن ما می توانید الگوهای ذهنی ما را تغییر دهد، ناراحتی ها و نگرانیهای ما را از بین ببرد. البته باز هم موسیقی ارامش بخش برای هرکس متفاوت است.
در کل برای جلوگیری از استرس و اضطراب باید با پزشک متخصص خود صحبت کنید. ما در تیم دکتر جزایری به شما کمک می کنیم در ابتدا اختلال اضطرابی خود را بشناسید و سپس به راحتی از پس آن بر بیایید. در تیم ما افراد مختلفی فعالیت می کنند که به شما در این مسیر کمک خواهند کرد.
دیدگاه خود را درج کنید